Heb je wel eens een escape room gespeeld? Vast wel, gaming is populair en inmiddels hebben we meer dan 400 escape rooms in Nederland. Van Duivelskamer tot Market Garden, escape rooms zijn er in allerlei thema’s en designs. Misschien heb je wel eens met vrienden gespeeld. Misschien ben je moediger en heb je met collega’s gespeeld. Misschien ben je echt een held en heb je met je schoonfamilie gespeeld. Wees dan maar eens degene die een belangrijke hint over het hoofd ziet.

Of je nou wel of niet uitbreekt, achteraf ben je waarschijnlijk langer bezig met napraten over waarom jij die verstopte kleurencombinatie met driedelig cijferslot in vier verschillende talen met onzichtbare inkt in de hoek van die geheime tweede la al vanaf moment één (3421?) doorhad, dan dat je überhaupt met elkaar in de ruimte opgesloten zat.

Groepsdynamiek

Of je nou wil of niet tijdens het spelen van een room wordt de dynamiek in een groep aardig bloot gelegd. Hoe je met elkaar omgaat, of je een hechte groep bent, welke verhoudingen er zijn en of er samenwerking in zit: het komt allemaal naar voren. Alhoewel hier achteraf vaak weinig mee gedaan wordt, kan deze ervaring een goede basis zijn om als groep te groeien of beter met elkaar te binden.

Het recept van escape rooms is zeer geschikt voor binding: ze bieden een herkenbare setting en sfeer, een aantal uitdagingen om een duidelijk doel te bereiken: ontsnappen. Binnen het uur.

Actief leren

Escape room de Drukkerij in Nijmegen gaat over Market Garden. Specifieker over het verzet in Nijmegen en de rol die het verzet speelde bij deze operatie. Je zult zelf moeten gaan kijken hoe ze het gedaan hebben, maar veel onderdelen in de room zijn daadwerkelijk afkomstig uit de omgeving en uit de periode. Verschillende voorwerpen verwijzen op andere bijzondere manieren naar Nijmegen ten tijde van Market Garden en ook het verhaal wat je speelt tijdens je uur gaat hierover. Veel spelers gaan hier op in met vragen of opmerkingen: de geschiedenis komt tot leven voor ze.

Taking it one step futher: city gaming

Stel nou, dat we van de hele stad een soort escape room maken. Zou dat niet gaaf zijn? City gaming, dat is hoe we met Nijmegen the Game proberen om een stap verder te gaan in het versmelten van avontuur, geschiedenis en verbinding. De vraag (en het doel) die we ons daarbij stellen:

“Kunnen we de wereld spannender maken terwijl mensen hun omgeving en elkaar beter leren kennen?”

We geloven er namelijk heilig in dat als je dit doet, mensen met meer bewustzijn, liefde en plezier omgaan met elkaar, de omgeving en de stad. Hoe we dat dan doen?

  • We bouwen aan een verhaal, waar de geschiedenis van de stad in verweven is
  • Het verhaal heeft een doel (bijv. de stad redden van de ondergang), een bad guy (bijv. een verbeten en genegeerde geleerde met zijn gevolg) en een good guy (bijv. de speler of spelersgroep)
  • We bouwen games, afzonderlijke locaties en bijzondere gebeurtenissen in het geheel in
  • Door middel van opvallende, guerrilla marketing achtige acties (of juist geheimzinnige, onopvallende acties) trekken we de aandacht voor het spel

Mysterieuze kokers

Eind november 2016 verschenen er 40 mysterieuze kokers door de stad. Op deze kokers stonden de namen van historisch bekende Nijmegenaren. Onder andere Joris Ivens en Titus Brandsma zag je op een aantal plekken opduiken in de stad. De oplettende mens met wat branie en nieuwsgierigheid kwam erachter dat de koker afgesloten was met een cijferslot. het geboortejaar van de naam op de koker verschafte je toegang tot de inhoud: tekst en uitleg bij wie deze figuur was en wat hij of zij voor Nijmegen betekend heeft. Daarbij vond je ook nog eens een houten plaatje met daarin een telefoonnummer gebrand. Als je het nummer vervolgens belde kreeg je een zware, donkere stem te horen met de volgende tekst:

‘Tijd elkaar in het echt te ontmoeten… 201220… Wees daar.. 514050’

gaming

Het leidde je naar een geheim diner in één van de oude vestigingstorens in Nijmegen waar je werd ontvangen door 2 nukkige monniken. De inhoud en het programma daarvan kan ik hier niet delen, maar stel je dit voor:

‘In de mist kom je aanlopen. Je wordt opgevangen door 2 niet veel zeggende monniken in een kerkerachtige setting. Achter de monniken kijk je de gang in, je kunt niet veel zien want het enige licht komt af van de kaarsen die in de hal staan. Na het doorgeven van de geheime code mag je pas naar binnen. Eenmaal daar schuif je bij 30 mensen aan die je niet kent, je weet eigenlijk überhaupt niet wat er precies aan de hand is.’

Fijne avond!

gaming

Tijd om het mooier te maken

Inmiddels hebben zo’n 100 mensen meegespeeld aan verschillende delen van Nijmegen the Game. Daarmee komen we nog lang niet in de buurt van onze oorspronkelijke doelstelling van 2000, maar hebben we al wel een aantal mooie experimenten kunnen doen met gaming en avonturen bouwen. Avonturen, waarbij we zowel het sociaal domein (verbinden) als het thema geschiedenis met een hele andere energie kunnen benaderen. Lees mijn voorbeeld maar terug: spelers hebben wat geleerd over historische Nijmegenaren, zijn op een speciale plek geweest en zijn aangeschoven bij een dinertafel waar niemand elkaar kende. En stiekem, stiekem is Nijmegen the Game ook een nog eens een goed stukje city marketing.

We hebben op dit moment een kleine pauze, zodat we straks nog mooiere dingen kunnen maken, maar we zijn pas net begonnen met het ontdekken van de kracht van gaming en avonturen in de echte wereld.