Daar ga je dan. Dinsdagochtend naar je werk, je had je zo voor genomen om het na de vakantie allemaal anders aan te pakken. Voor je gevoel is het alweer een half jaar geleden dat je überhaupt vakantie had. Uit de trein van 7.17 loop je slaperig naar het kantoor van je werkgever. Daar aangekomen zie je iets raars. Er staat een mysterieus gezelschap voor de hoofdingang. In pak, eentje heeft 2 borden in z’n hand. Op het eerste bord staat ‘gewone werkdag’. Op het tweede bord ‘avontuur’. Het eerste bord wijst naar de ingang, het tweede bord naar de elektrische Tesla waar een ander mysterieus figuur in zit. Nieuwsgierig als je bent, vraag je wat er aan de hand is. De man met de borden reageert niet, maar jij laat je niet zomaar afwimpelen. Je loopt naar de Tesla, naar het bordje avontuur. Het raam gaat omlaag. De man in de auto kijkt je stoïcijns aan en vraagt:

“ben je met het openbaar vervoer?”

Je antwoordt bevestigend.

“Goed bezig, dan is deze enveloppe voor jou. Maak hem nog niet open, zorg dat je om 12 uur bij de receptie bent, met de enveloppe. Je bent een half uur later weer terug op je plek”.

Je vraagt de man achter het stuur, wat dit allemaal is. Je krijgt weinig helderheid. Het enige wat hij kwijt wil is de opmerking:

“Je hebt duurzaam gereisd vandaag. We gaan je belonen”

Met allerlei vragen loop je door. Achter je hoor je dezelfde vraag gesteld worden. Ben je met het openbaar vervoer. Dit keer is het antwoord nee. “Dan is dit niet voor jou” is daar het antwoord op. Je gniffelt, blij dat je vandaag de trein gepakt hebt.

corporate adventure

Corporate adventures en waarom ze werken

Cultuurverandering, kwaliteitsimpulsen, verbeterprogramma’s… Medewerkers bewegen om andere keuzes te maken is een uitdaging. Een logge, grote club laat zich nou eenmaal niet makkelijk verleiden om gewoontes aan te passen. Veel hoofdpijndossiers komen voort uit een veranderbehoefte die maar niet van de grond komt, maar het is mogelijk om mensen betrokken te krijgen bij zware en vervelende onderwerpen.  En het is mogelijk om samen te werken aan gedragsverandering, zelfs met de grootste tegenstanders van die verandering.  Hoe? Door het bouwen van een avontuur rondom je veranderingsbehoefte.

Een corporate adventure is een verhaal (avontuur) dat zich bij organisaties afspeelt. Games, events en gebeurtenissen zorgen ervoor dat het verhaal zich samen met de organisatie ontwikkelt. Het verhaal kan pure fantasie zijn, of dicht bij de waarheid liggen. Het belangrijkste is dat het verhaal het oorspronkelijke veranderthema centraal heeft staan.

Verandering als experience

Beleving, alles draait om beleving. Ervaringen beleven staat hoger op onze todo lists dan ooit tevoren. Serious games zijn daarbij een voorbeeld van een hele gave manier om kennis en informatie over te dragen en mensen aan te zetten tot ander gedrag. We zijn aan het spelen en beleven iets, maar het primaire doel is informatieoverdracht. Beleving en betrokkenheid kunnen dus ook op het werk een belangrijke plek krijgen:

Je kunt als adviseur IT security je powerpoint presentatie geven aan het management in ruimte a2.3 bestaande uit 5 slides vol met cijfers. Je kunt ook zorgen dat een beveiliger van je bedrijf het mt na 10 minuten uit de ruimte dirigeert, meeneemt naar het kraakpand aan de overkant om ze daar in een voorbereide serverruimte te verassen met een ingerichte kamer die hetzelfde verhaal vertelt als je 5 slides. Het tweede voorbeeld blijft waarschijnlijk beter hangen.

 • Binnen een Corporate adventure krijgen zware thema’s meer ruimte en lucht om er te zijn.
 • Met een corporate adventure wekken we de interesse van medewerkers in plaats van dat we communicatie de organisatie in duwen (we gaan van push naar pull).
 • Een corporate adventure is niet verplicht. Deelname is vrijwillig, maar je mag niet zomaar meespelen: een Corporate adventure beloont het gedrag en de houding die gevraagd wordt.
 • Met een corporate adventure kunnen we focus en een feedbacksysteem aanbrengen rondom het onderwerp.
 • In een corporate adventure krijgen medewerkers meer de kans om zich te onderscheiden als de held.

Corporate adventure

Hoe maak je een corporate adventure?

De 2 voorbeelden (de medewerker die aankomt op zijn werk en het mt wat meegenomen wordt) zijn op zich zelf staand en natuurlijk niet genoeg om een verandering te veroorzaken. Een corporate adventure lijkt meer op een belegering van een organisatie met verschillende guerrillamarketing achtige events, afgewisseld met serious games.

Een corporate adventure bestaat uit de volgende ingrediënten:

 1. De veranderbehoefte
  1. Wil je dat mensen meer samenwerken, fitter zijn, duurzaam reizen of minder burnouts krijgen. Wat wil je voor elkaar krijgen?
 2. Verhaal:
  1. Een groter verhaal rondom het doel. Dat kan de waarheid zijn met focus op kernpunten, dat kan een bedacht verhaal zijn dat in de buurt komt van de waarheid of dat kan complete magie zijn (Bijvoorbeeld: de wereldwijde duurzame alliantie is op zoek naar meer draagkracht bij organisaties en heeft verkenners de wereld in gestuurd op bedrijven te testen op deze draagkracht).
 3. Games/events:
  1. vanuit de storyline worden events en (on- en offline) serious games gebouwd en gespeeld met de organisatie. (Van strippenkaarten tot ontvoeringen. Van geheime ontmoetingen tot geheime genootschappen, van acteurs die bij de ingang mensen benaderen tot applicaties waarmee je punten kan sparen).
 4. Rewards: mensen worden beloond als ze het goed doen. Geen discussies, uitzonderingen of straffen, gewoon duidelijkheid over wat beloond wordt en wat niet.
 5. Storytelling: op basis van de energie en aandacht die vrijkomt tijdens de events/games wordt de beleving terug aan de organisatie gegeven en groeit de corporate adventure (blogs, foto’s, interactie, deelnemers die een gaaf verhaal hebben).

Op deze manier bouw je samen met de organisatie aan een nieuwe houding rondom je thema. Het is alsof je vals speelt met verandering.